Gyakran ismételt kérdések

Milyen feltételekkel vehető igénybe a közös képviselők mérőállás-bejelentő felülete?

A közös képviselők számára elérhető mérőállás-bejelentő szolgáltatásunk igénybe vételéhez Önnek rendelkeznie kell a társasházi közgyűlés erre vonatkozó írásos felhatalmazásával, valamint társaságunk online ügyfélszolgálatán aktív, közös képviselői regisztrációval.

Hogyan lehet regisztrálni a felületre?

A regisztrációt társaságunk ügyfélszolgálati elérhetőségein kérheti a közgyűlési felhatalmazás másolatának benyújtásával. A kérelem pozitív elbírálását követően munkatársunk regisztrálja Önt a mérőállás-bejelentő felületünkre, melyről a megadott e-mail címen értesítjük Önt. Regisztrációját az e-mailben küldött linkre kattintva, majd jelszavát megadva aktiválhatja.

Hogyan lehet mérőállásokat rögzíteni a rendszerben?

Mérőállásokat kizárólag diktálási időszakban lehet rögzíteni. Ezt megteheti egyrészt a Diktálás menüpontban, másrészt a Diktálás táblázat feltöltésével menüpontban a korábban lementett, frissített adatokat tartalmazó CSV fájl feltöltésével.

Milyen adatokat tartalmaznak a felületen megjelenített táblázatok és a letölthető CSV fájlok?

Főmérő: Ebben az oszlopban jelezzük, hogy az adott vízmérő főmérő vagy mellékvízmérő.
KK azonosító: A közös képviselő szabadon választott azonosítója. Megkönnyíti a beazonosítást abban az esetben, ha a mérők más rendszerben más adatokkal vannak rögzítve.
Aktuális dátum: A mérőállás rögzítésének dátuma, melyet a rendszer automatikusan az adott nap dátumával kitölt. Ezt a felhasználó időben visszafelé, legfeljebb a diktálási időszak első napjáig állíthatja vissza.
Aktuális mérőállás: Itt adhatja meg a mérő aktuális állását, amely nem lehet kisebb, mint az előző rögzített mérőállás.

Kérjük, a táblázatban lévő oszlopokat ne törölje, kizárólag a KK azonosító, az aktuális dátum és az aktuális mérőállás adatokat módosítsa. Minden egyéb módosítás a feltöltés során hibát eredményezhet.

Jelez-e a rendszer hibás adat esetén?

Igen, a rendszer bizonyos beviteli hibákat fel tud ismerni, és az alábbi jelzéseket küldi a felhasználónak:

Az adat piros színre vált, ha aktuális dátumnak jövőbeli vagy diktálási időszakon kívüli napot választott, illetve, ha a megadott mérőállás kisebb, mint az előző rögzített adat.
Piros jelzés esetén a mentés és a véglegesítés nem lehetséges, csak a hibák kijavítását követően.
Az adat sárga színre vált, amennyiben a rögzített mérőállás a szokásos fogyasztás több mint kétszeresét mutatja vagy az a 10 m3-t meghaladja. A sárga jelzés csak figyelmeztetés a közös képviselő számára, az adatok a jelzés ellenére elmenthetőek, véglegesíthetőek.

Mire jó a CSV fájlok le- és feltöltése?

Amennyiben a mérőállásokat nem a Diktálás menüpontban megjelenő táblázatban kívánja rögzíteni, lehetősége van letölteni egy CSV formátumú adatbázist a Diktálás menüpontban. A fájlban lévő adatokat frissítve, és a Diktálás táblázat feltöltésével menüpontba visszatöltve is rögzítheti a mérőállásokat. A CSV fáljt abban az esetben is érdemes letöltenie, ha szeretné külön fájlban megőrizni a bediktált adatokat. Kérjük, hogy a feltöltött táblázat fájl formátuma minden esetben CSV (pontosvesszővel tagolt) legyen.

Hogyan kell a CSV fájlokat kezelni?

1. Első lépésként a Diktálás menüpontban le kell töltenie az adott fogyasztási helyhez kapcsolódó adatokat CSV (pontosvesszővel tagolt) fájl formájában.
2. A letöltött fájlt nyissa meg Excel programmal, majd módosítsa a dátumokat és a mérőállásokat, ha szükséges a KK azonosítót.
Kérjük, a letöltött fájl szerkezetén ne módosítson! Amennyiben az oszlopokon vagy a fenti jelzett adattartalmon kívül mást is megváltoztat, úgy a visszatöltés során hiba léphet fel!
3. Egyes mezők esetében az értékek aposztróf jellel (’) kezdődnek, kérjük, ezen ne módosítson!
4. Ügyeljen rá, hogy az elkészült fájlt mindig CSV formátumban mentse el. Ezt a fájl mentésekor a „Fájl típusa:” legördülő menüből tudja kiválasztani - CSV (pontosvesszővel tagolt).
Az Excel (.xls és .xlsx) formátumú fájlokat nem fogadja el a rendszerünk.
5. A kész CSV fájlt a Fájl kiválasztása gombra kattintva tudja kiválasztani és feltölteni rendszerünkbe.
6. A feltöltést követően az adatok táblázatos formában jelennek meg a kiszámított fogyasztásokkal egyetemben.
7. Amennyiben a feltöltés során valamilyen hiba lép fel, a táblázat felett megjelenik egy letölthető CSV fájl, amely a hibás sorokat és a hibák okát tartalmazza.
8. A feltöltött adatokat a Mentés gombra kattintva mentheti el, a mérőállásokat a szolgáltatóhoz a Véglegesítés gomb megnyomásával küldheti el.
Figyelem! A CSV fájl feltöltése nem jelent sem automatikus mentést, sem a mérőállások szolgáltatónál történő rögzítését! Kérjük, ügyeljen a gombok használatára!

Hogyan kell a rögzített adatokat véglegesíteni?

A felületen rögzített vagy CSV fájlból feltöltött mérőállásokat először menteni szükséges. Ez azt jelenti, hogy ha kilép a felületről, majd újra belép, akkor a korábban mentett adatok megjelennek, azokat még módosíthatja. A mentés azonban nem jelenti a mérőállások rögzítését a Szolgáltató számlázási rendszerében. Amennyiben a megadott mérőállások véglegesnek tekinthetőek, akkor a Véglegesítés gombbal lehet azokat beküldeni a Szolgáltató számára. A véglegesített mérőállások már nem módosíthatóak, azok szürke háttérrel jelennek meg a képernyőn.

Hogyan ellenőrizhetőek a fogyasztási adatok?

A véglegesített mérőállások alapján a rendszer mellékmérőnként kiszámolja az aktuális időszak fogyasztási adatait, amely a táblázat alatt összesítve is megtalálható. A mellékmérőkön mért összfogyasztás és a főmérő fogyasztása a főmérőre történő szűréssel hasonlítható össze.